BAHAN-BAHAN

  • 3 ulas bawang putih
  • 1 titik daun serai
  • 2 sudu cili besar
  • Isi ayam
  • 6 sudu besar sos cili
  • 1 sudu tomyam pes
  • 1 sudu besar kicap
  • Carrot
  • Daun limau purut
  • Kacang panjang
  • Kobis
  • 2 tangkai cili padi
  • 2 tangkai cili besar merah 
  • 1 sudu sesedap rasa

CARA-CARA PENYEDIAAN

  1. Tumis 3 ulas bawang putih sampai garing
  2. Masukkan 1 batang serai yang telah dititik(ditumbuk)
  3. Masukkan 2 sudu cili besar
  4. .Tambahkan sedikit air dan kacau
  5. Masukkan isi ayam
  6. Masukkan 6 sudu besar sos cili
  7. Masukkan 1 sudu besar tomyam pes
  8. Bila sudah mendidih , masukkan 1 sudu besar kicap manis
  9. Kacau bagi sebati dan tambahkan sedikit air
  10. Masukkan sayur (carrot dahulu)
  11. .Kemudian masukkan daun limau purut
  12. .Bila dah naik bau, masukkan sayur lain iaitu kacang panjang dan kobis
  13. .Masukkan 2 tangkai cili padi dan cili besar merah
  14. Kacau dan tambahkan air
  15. Kemudian masukkan 1 sudu sesedap rasa
  16. Masukkan bawang holland sebagai hiasan
  17. .Kacau sekejap dan boleh matikan api
  18. .Boleh hidangkan bersama nasi panas

Rate this post and video

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *