Bahan Perapan Ayam

  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu kecil tepung jagung
  • 1 sudu kecil serbuk kari
  • Sedikit lada sulah
  • Sedikit lada hitam
  • Sedikit garam
  • 1 biji telur

Bahan Kuah Butter

  • 4 sudu butter
  • Setengah biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • Daun Kari
  • 4 tangkai cili
  • 1 tin susu cair
  • Cheese Mozarella
  • Garam
  • Serbuk sesedap rasa

Cara Penyediaan Ayam

  1. Kacau shingga semua sebati
  2. Tambahkan sedikit air dan kacau
  3. Bila sudah sebati dan cair
  4. Masukkan ayam , gaul dan perap sebelum goreng
  5. Panaskan minyak dan goreng ayam
  6. Kacau sehingga warna kuning keperangan toskan minyak dan boleh angkat ayam

Cara Penyediaan Kuah Butter

  1. 4 sudu besar butter
  2. Bila butter dah cair,masukkan setengah biji bawang besar
  3. Tumis sehingga garing
  4. Masukkan 3 ulas bawang putih
  5. Bila sudah naik bau masukkan 4 tangkai cili
  6. Bila sudah masak masukkan 1 tin susu cair
  7. Kacau sehingga susu mendidih,masukkan daun kari
  8. Kacau sehingga mendidih
  9. Masukkan cheese mozarella
  10. Kacau sampai cheese cair ,masukkan sedikit garam, sedikit serbuk sesedap rasa
  11. Masukkan ayam dan gaul hingga sebati

Rate this post and video

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *