BAHAN-BAHAN
- 1 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 tangkai cili besar merah
- 1 tin ikan sardin
- 1 sudu besar cili kisar
- Setengah sudu kecil garam
- Setengah sudu kecil perencah rasa
- Setengah sudu gula
- 1 sudu kecil kicap manis
- 1 sudu air limau
- 2 sudu besar sos cili
- Air
- 2 biji telur
- 2 tangkai cili padi
- Daun ketumbar
CARA-CARA PENYEDIAAN
- Panaskan sedikit minyak
- Tumiskan 1 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 tangkai cili besar merah
- Kemudian kita tumis sampai naik bau
- Kemudian kita masukkan ikan sardin
- Saya gunakan 1 tin ikan sardin
- Masukkan ikan sahaja kuah kita boleh asingkan dulu
- Ikan ni kita goreng dulu sekejap
- And hancur-hancurkan dulu
- Hancur sikit-sikit
- Masukkan 1 sudu besar cili kisar
- Kacau dan tumis sehingga masak
- Kemudian masukkan sos sardin yang kita asingkan
- Kemudian masukkan setengah sudu kecil garam
- Masukkan setengah sudu kecil perencah rasa dan setengah sudu gula
- Kacau sehingga semua sebati
- Masukkan 1 sudu kecil kicap manis dan juga 1 sudu air limau
- Nak guna limau kasturi pun boleh atau guna air limau dalam botol pun boleh
- Kacau bagi sebati dan masukkan sedikit air
- Kalau nak cair tambah air
- Masukkan dalam 2 sudu besar sos cili
- Kita buat lubang dekat tepi-tepi dan masukkan telur sebiji-biji
- Saya gunakan 2 biji telur
- Nak tambah telur lagi pun boleh
- Kita boleh tutup sekejap dan biarkan 3-4 minit
- Inilah rupanya bila dah masak
- Saya tambahkan 2 tangkai cili padi untuk pedas
- Kalau yang tak nak pedas tak nak letak pun boleh
- Nak lagi pedas boleh tambah cili
- Inilah dia dah siap
- Kita pindahkan dekat pinggan dan taburkan daun ketumbar di atasnya
- Dah siap
Rate this post and video
Click on a star to rate it!
Average rating 0 / 5. Vote count: 0
No votes so far! Be the first to rate this post.