BAHAN-BAHAN

  • 1 biji bawang merah 
  • Setengah bawang holland
  • 5 helai daun limau purut
  • 3 tangkai cili
  • 1 sudu besar cili kisar 
  • 3 sudu besar tomyam pes 
  • 1 kiub tomyam 
  • Setengah sudu kecil garam
  • Setengah sudu perasa 
  • Setengah sudu gula 
  • Sedikit air limau
  • 1 kiub tomyam 
  • Tomato

CARA-CARA PENYEDIAAN

  1.  Panaskan minyak 
  2. Tumiskan 1 biji bawang merah dan setengah bawang holland 
  3. Masukkan satu batang serai
  4. Masukkan 5 helai daun limau purut 
  5. Masukkan 3 tangkai cili
  6. Tumis semua bahan sehingga garing atau layu
  7. Bila dah layu boleh masukkan tomato 
  8. Kacau lagi dan bila layu
  9. Masukkan 1 sudu besar cili kisar
  10. Masukkan 3 sudu besar tomyam pes (tomyam tak kisah brand apa pun)
  11. Masukkan dan tambahkan sedikit air 
  12. Kacau sehingga semua sebati
  13. Nak banyak boleh letak air banyak
  14. Kacau-kacau lagi 
  15. Masukkan 1 kiub tomyam
  16. Masukkan setengah sudu kecil garam
  17. Masukkan setengah sudu perasa 
  18. Masukkan setengah sudu gula
  19. Kacau sehingga semua sebati
  20. Masukkan sedikit air limau
  21. Dah siap
  22. Ikan nie boleh goreng dulu
  23. Tuang kuah atas tu 
  24. Dah siap

Rate this post and video

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *