BAHAN-BAHAN

  • Ayam
  • Baking soda
  • Tepung gandum
  • Tepung jagung
  • 2 biji telur
  • Butter
  • Bijan putih
  • Cili flakes
  • Madu
  • Garam
  • Sos Cili
  • Blackpepper

CARA-CARA PENYEDIAAN

  1. Taburkan sedikit garam dan blackpepper
  2. .Gaul bagi semua sebati
  3. Masukkan 1 biji telur
  4. Kacau lagi sampai semuanya sebati
  5. Masukkan setengah cawan tepung gandum dan tepung jagung
  6. Sedikit baking soda
  7. Gaulkan sampai semuanya sebati
  8. Kalau rasa kering tambah 1 biji telur lagi
  9. Gaulkan sampai semua sebati
  10. Sekarang boleh goreng,masukkan minyak,panaskan Minyak
  11. Goreng macam biasa
  12. Masukkan ayam
  13. Make sure tengok ayam tersebut dan terbalik-balikkan supaya tak hangus
  14. Bila ayam dah masak toskan minyak dan letak di pinggan
  15. Ada biji bijan boleh guna

KUAH

  1. .Kita cairkan butter (suku box butter)
  2. Bila butter cair, tumiskan 3 ulas bawang putih
  3. Masukkan cili flakes(untuk orang yang pedas boleh tambah,tak nak letak pun boleh)
  4. Masukkan 3 sudu besar kicap manis
  5. Kacau hingga sebati
  6. Masukkan 2 sudu madu
  7. Masukkan sedikit garam
  8. Masukkan 3 sudu besar sos cili
  9. Gaul sampai semua sebati
  10. Masukkan ayam yang digoreng tadi dalam periuk
  11. Kacau slow-slow bagi semua sebati
  12. Bila dh siap ,boleh taburkan bijan putih

Rate this post and video

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *