BAHAN-BAHAN:

  • Isi ayam
  • Garam
  • Blackpeper
  • Tepung jagung
  • 2 sudu kicap manis
  • Cili flakes
  • 1 sudu gula
  • 2 sudu kicap pekat
  • 5 ulas bawang putih
  • Daun bawang

CARA-CARA PENYEDIAAN:

  1. Kita perlukan isi ayam,letakkan sedikit garam,sedikit blackpepper dan juga sedikit serbuk cili
  2. Masukkan dua sudu tepung jagung
  3. Kemudian kacau sehingga semuanya sebati
  4. Kemudian panaskan sedikit minyak
  5. Dan boleh masak ayam tadi
  6. Sementara tunggu ayam,kita boleh siapkan sosnya
  7. Guna 2 sudu kicap manis
  8. Kemudian masukkan cili flakes
  9. Kalau nak lagi pedas boleh letak banyak lagi
  10. Sedikit sos ikan
  11. Masukkan 1 sudu gula dan masukkan 2 sudu kicap pekat
  12. Kemudian kacau sehingga semuanya sebati
  13. Bila ayam dah masak kita boleh angkat,ketepikan dahulu
  14. Kemudian saya tumiskan 5 ulas bawang putih yang dicincang halus
  15. Bila dah garing sikit,kita boleh masukkan sos yang kita buat tadi
  16. Kemudian kacau dan bila dah mendidih, kita boleh masukkan air tepung jagung
  17. Yang ini ikutlah,kalau korang nak pekat boleh letak banyak kalau nak kurang pekat boleh letak sikit
  18. Saya letak dalam 1 sudu tapi saya banyakkan air
  19. Bila kuah dah pekat,kita boleh masukkan ayam
  20. Kacau sehingga semuanya sebati
  21. Itu sahaja ,tak perlu tambahkan apa-apa perasa
  22. Kita dah letak semua dalam sos tadi
  23. Kemudian last sekali saya taburkan daun bawang
  24. So itu sahaja,sangat mudah untuk dibuat

SELAMAT MENCUBA 🥰

Rate this post and video

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *