BAHAN-BAHAN

  • Bawang besar -Bawang putih
  • Halia
  • Serai
  • Ketumbar
  • Gula siam/gula melaka
  • Santan
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 2 sudu besar sos ikan
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu kecil garam
  • Daun pandan
  • Lidi

CARA-CARA PENYEDIAAN

  1. Semua bahan ini diblend (Bawang besar,Bawang putih ,Halia ,Serai ,Ketumbar)
  2. Potong saiz kecil untuk masuk ke dalam blender
  3. Masuk ke dalam blender
  4. Santan pekat 1 sudu besar
  5. Gula siam atau gula melaka 1 sudu besar
  6. Minyak bijan 1 sudu besar
  7. Sos ikan 2 sudu besar
  8. Sos tiram 2 sudu besar
  9. Garam 1 sudu kecil
  10. Ayam peha yang dipotong setengah
  11. Campurkan dengan bahan yang diblend
  12. Gaul-gaul
  13. Masukkan ke dalam bekas gelas.Simpan semalam
  14. Balutkan dengan daun pandan
  15. Cucuk dengan lidi
  16. Balutkan 2 kali
  17. Gorengkan
  18. Terbalikkan lepas 5 minit
  19. Dah siap 

Rate this post and video

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *