BAHAN-BAHAN

  • 1 ekor sotong
  • 2 biji bawang merah
  • 2 tangkai cili padi
  • 1 batang serai
  • 1 inchi halia
  • ink hitam sotong
  • 1 sudu kecil garam
  • Setengah sudu sesedap rasa
  • Sedikit gula
  • Setengah sudu kecil asam jawa
  • Sedikit perasa

CARA-CARA PENYEDIAAN

  1. Panaskan sedikit minyak
  2. Kemudian kita tumiskan bahan-bahan tadi
  3. Bawang,serai,cili dan halia
  4. Kemudian tumis sampai naik bau
  5. Dan agak garing sikit,masukkan sotong
  6. Masukkan ink hitam,letakkan sikit pun tak apa
  7. Kalau banyak dia akan jadi hitam
  8. Tambahkan sedikit air
  9. Kemudian kacau
  10. Kalau nak kurangkan warna hitam,boleh kurangkan ink hitam
  11. Saya gunakan banyak jadi warna hitam tu agak pekat
  12. Kita tutup bagi sotong tu lembut
  13. And dah mendidih kita buka,kacau-kacau
  14. Kemudian masukkan 1 sudu kecil garam
  15. Setengah sudu sesedap rasa
  16. Sedikit gula
  17. Kemudian kacau sehingga semuanya sebati
  18. Dia akan jadi kering sampai macam ni
  19. Masukkan setengah sudu kecil asam jawa
  20. Kemudian kita kacau,tambahkan sedikit air jika nak
  21. Tambahkan sedikit perasa,sebab rasa dia kurang
  22. Kacau sehingga semuanya sebati
  23. Kacau-kacau dia akan jadi macam ni
  24. Nak tambah sedikit air bagi ada kuah sikit pun boleh
  25. Dah siap

Rate this post and video

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *