BAHAN-BAHAN 1 ekor sotong2 biji bawang merah2 tangkai cili padi1 batang serai1 inchi haliaink hitam sotong1 sudu kecil garamSetengah sudu sesedap rasaSedikit gulaSetengah sudu kecil asam jawaSedikit perasa CARA-CARA PENYEDIAAN Panaskan sedikit minyakKemudian kita tumiskan bahan-bahan tadiBawang,serai,cili dan haliaKemudian tumis sampai naik bauDan agak garing sikit,masukkan sotongMasukkan ink hitam,letakkan sikit pun tak apaKalau banyak dia akan jadi hitamTambahkan sedikit airKemudian kacauKalau nak kurangkan warna hitam,boleh kurangkan ink hitamSaya gunakan banyak jadi warna hitam tu agak pekatKita tutup bagi sotong tu lembutAnd dah mendidih kita buka,kacau-kacauKemudian masukkan 1 sudu kecil garamSetengah sudu sesedap rasaSedikit gulaKemudian kacau sehingga semuanya sebatiDia akan jadi kering sampai macam niMasukkan setengah sudu kecil asam jawaKemudian kita kacau,tambahkan sedikit air jika nakTambahkan sedikit perasa,sebab rasa dia kurangKacau sehingga semuanya sebatiKacau-kacau dia akan jadi macam niNak tambah sedikit air bagi ada kuah sikit pun bolehDah siap Rate this post and video Click on a star to rate it! Submit Rating Average rating 0 / 5. Vote count: 0 No votes so far! Be the first to rate this post. Post navigation Resepi Ustazah Susu Pisang Gula Melaka Resepi Ustazah Telur Masak Kicap Menyelerakan