BAHAN-BAHAN

  • 1 Batang Serai
  • ½ Inci Halia
  • 6 Helai Daun Limau Purut 
  • Air Pati Ayam
  • 3 Ulas Bawang Putih
  • 5 Tangkai Cili Padi
  • Sedikit Gula Merah/ Gula Melaka
  • 2 Sudu Air Limau
  • 1 Sudu Sos Ikan
  • Daun Ketumbar

CARA-CARA PENYEDIAAN

  1. Lumurkan garam dekat ikan bagi semua rata 
  2. Masukkan serai, halia, daun limau purut ke dalam perut ikan 
  3. Kemudian kukus ikan 15 minit (masak) guna air pati ayam
  4. Untuk sos campurkan bawang putih, cili padi, gula merah/melaka, air limau dan sos ikan 
  5. Gaulkan bagi sebati 
  6. Setelah ikan masak, tuangkan sos ke dalam ikan dan kacau 
  7. Masukkan daun ketumbar
  8. Biarkan selama 5 minit

Rate this post and video

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *