BAHAN-BAHAN PERAPAN IKAN

  • Ikan Tongkol (optional) 
  • 1 Sudu Teh
  • Serbuk Ketumbar
  • Serbuk Kunyit
  • Garam 
  • Serbuk Cili 
  • Serbuk Kari
  • Pati Asam Jawa 

BAHAN-BAHAN KICAP:

  • Potong Bawang Merah 
  • Potong Cili
  • Kicap Manis

CARA-CARA PENYEDIAAN

  1. Gaulkan semua bahan perapan yang bertanda * sehingga sebati 
  2. Tambah sedikit air bagi sebati elok 
  3. Setelah sebati lumurkan dekat ikan
  4. Kemudian panaskan sedikit minyak
  5. Bakar ikan (Balut dalam daun pisang – Optional) 
  6. Setelah masak hidangkan bersama dengan kicap

Rate this post and video

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *