BAHAN-BAHAN Isi ikan (Ikan tongkol)4 ulas bawang putihSedikit airAisTepung ubi (3 sudu/4 sudu)1 biji telurGaramPerencah cukup rasaBlack pepperKuah kacang/sos CARA-CARA PENYEDIAAN .Perlukan isi ikan, yang ni saya guna ikan tongkolSaya potong tengah ni,ambil isi sahajaDengan menggunakan sudu,just tarik sikit-sikit macam ni untuk keluarkan isinyaKemudian kita blend 4 ulas bawang putihLetakkan sedikit airKemudian kita blendLepas dah blend kita masukkan ais sikit sahaja supaya dia lembut dan tak kerasKemudian masukkan isi ikan yang kita dah asingkan tadiKemudian blend macam biasa sampailah dia halus sebati dan hancur, halus macam niDah siap blend boleh keluarkan letak dalam mangkukMake sure mangkuk besar sikit,kita nak kacau tu senangKemudian masukkan tepung ubi dalam 3 sudu dahuluKemudian pecahkan 1 biji telur,letakkan sedikit garam,perencah cukup rasa dan juga black pepperKemudian kacau sehingga sebatiKalau rasa cair sangat boleh tambahkan tepungSaya tambahkan 1 sudu tepung lagiKemudian kacau lagi sehingga sebatiKemudian boleh didihkan airMasukkan pentol itu menggunakan suduSaya gunakan 2 sudu and tolak satu persatuMasukkan satu persatuKemudian bila dah banyak macam ni,masukkan sedikit kalau tak nak pecahDan rendam dalam 2 saatBaru kita tolak ke dalamOkay kita tunggu sampai pentol ni masakPentol ini boleh dimakan bersama kuah kacang ataupun sosDah siap SELAMAT MENCUBA 🥰 Rate this post and video Click on a star to rate it! Submit Rating Average rating 0 / 5. Vote count: 0 No votes so far! Be the first to rate this post. Post navigation Resepi Ustazah Nasi Goreng Sardin Resepi Ustazah Kacang Buncis Telur