BAHAN-BAHAN

  • Setengah biji bawang merah
  • 2 Ulas bawang putih
  • 2 Tangkai Cili Padi

CARA-CARA PENYEDIAAN

  1. Tumbuk setengah biji bawang merah, 2 ulas bawang putih dan 2 tangkai cili padi sehingga halus atau kasar
  2. Tumbuk sehingga menjadi macam ini
  3. Angkat dan letak atas pinggan
  4. Panaskan sedikit minyak
  5. Tumiskan bahan yang ditumbuk
  6. Bila dah naik bau,masukkan 1 kiub ikan bilis,hancurkan dan masukkan dalam kuali
  7. Kacau sekejap dan tambahkan sedikit air
  8. Kacau lagi dan masukkan isi ayam
  9. Masukkan sosej 
  10. Masukkan nasi dan gaul hingga sebati
  11. Masukkan sedikit kicap pedas
  12. Masukkan setengah sudu kecil garam
  13. Masukkan gula setengah sudu sesedap rasa
  14. Masukkan daun ketumbar(optional)
  15. Dah siap
  16. Letak ikan bilis di atas nasi

Rate this post and video

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *