BAHAN-BAHAN
- 10 biji pisang yang masak
- 2 biji telur
- 7 sudu besar gula
- Setengah cup minyak
- 1 cup tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil baking soda
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 3 sudu besar coklat rice
CARA-CARA PENYEDIAAN
- 10 biji pisang yang masak,kita lenyekkan sampai hancur
- Apabila dah siap kita blend 2 biji telur
- Masukkan 7 sudu besar gula
- Masukkan setengah cup minyak
- Kita blend sampai halus,gula halus semua sebati
- Sediakan 1 cup tepung gandum
- Masukkan 1 sudu kecil baking powder
- Masukkan 1 sudu kecil baking soda
- Kesemua bahan ini perlu diayak
- Bila dah siap ayak kita letak tepi dulu
- Kemudian yang kita blend tadi tambah 1 sudu kecil esen vanilla dalam bahan yang blend untuk mennghilangkan bau telur
- Kacau sehingga semua sebati
- Kemudian kita masukkan bahan yang kita blend kedalam tepung yang telah diayak bersama baking powder dan baking soda
- Gaulkan sehingga semua sebati
- Kemudian tambahkan pisang yang kita dah lenyek
- Kacau lagi sampai semua sebati
- Bila dah okay macam ni kita tambahkan 3 sudu besar coklat rice
- Gaul sikit tak payah gaul banyak-banyak
- Kita sapukan planta dekat semua permukaan loyang ,bagi rata
- Bila dah siap, kita masukkan acuan kek pisang ke dalam loyang yang telah disapu planta tadi
- Bila dah siap,kita boleh start kukus
- Kita didihkan air sebelum kukus, kukus dalam 40 minit
- Selepas 40 minit,kita boleh check kek ni dah masak atau belum guna lidi
- Kalau melekit belum masak
- Biarkan sekejap dan tunggu sejuk, bila dah sejuk kita boleh potong sikit-sikit bahagian tepi supaya senang keluar
- Inilah dia Kek Pisang coklat
Rate this post and video
Click on a star to rate it!
Average rating 0 / 5. Vote count: 0
No votes so far! Be the first to rate this post.