BAHAN-BAHAN

  • Isi ayam
  • 1 sudu sos tiram
  • 2 sudu mentega
  • Bawang holland
  • 1 sudu sos tomato
  • 1 sudu kicap manis
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu gula (brown sugar)
  • Cili,Sayur (optional)

CARA-CARA PENYEDIAAN

  1. Perlukan isi ayam dan masukkan 1 sudu sos tiram
  2. Sedikit blackpepper
  3. Kemudian kacau sehingga semuanya sebati
  4. Dah sebati boleh perap dalam 15 minit
  5. Kemudian panaskan sedikit minyak
  6. Masukkan dalam 2 sudu mentega
  7. Kacau sehingga semuanya cair
  8. Bila dah cair kita boleh masukkan ayam yang kita perap tadi
  9. Kemudian kacau-kacau sekejap,boleh masukkan sedikit bawang holland
  10. Kemudian kacau-kacau sampai naik bau
  11. Bila dah naik bau boleh masukkan 1 sudu sos tomato, 1 sudu kicap manis
  12. Kemudian kacau sehingga semuanya sebati
  13. Bila dah hampir masak kita masukkan dalam 3 ulas bawang putih yang dicincang halus
  14. Kemudian masukkan setengah sudu kecil gula (saya guna brown sugar) dan setengah sudu kecil garam
  15. Kemudian kacau sehingga semuanya sebati
  16. Kemudian saya tambahkan sedikit air
  17. Kalau nak kering tak payah tambah air,kalau nak berkuah boleh tambah air
  18. Last sekali saya masukkan cili,kalau nak letak sayur pun boleh (yang ni optional)
  19. Dah siap

SELAMAT MENCUBA 🥰

Rate this post and video

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *