BAHAN-BAHAN 10 tangkai cili besar12 tangkai cili padi6 biji bawang merah kecil6 ulas bawang putih5 tangkai daun limau purut1 batang seraiSetengah sudu garamSetengah sudu perencah rasasetengah sudu gula1 sudu air limauAyam CARA-CARA PENYEDIAAN Cili ini kita potong dahulu,potong kecil-kecil6 biji bawang merah kecil, 6 ulas bawang putih kita potongSelepas potong , kita rebus cili dan bawang yang telah dipotongSelepas mendidih,kita angkat dan toskan dan boleh blend bahan-bahan tadiTambahkan sedikit airBlend kasar-kasar sahaja AYAM Letakkan sedikit garam dan kunyitGaul hingga semuanya sebatiBila dah siap,panaskan minyakGoreng ayam sehingga masakTerbalik-balikkan ayamBila warna keperangan dan coklat boleh angkat ayam tersebutToskan minyak dan angkat KUAH .Bahan-bahan tadi yang kita blend,kita tumiskan dahuluKemudian masukkan dalam 5 tangkai daun limau purutMasukkan 1 batang seraiKemudian kacauMasukkan setengah sudu garamMasukkan setengah sudu perencah rasaDan setengah sudu gulaKemudian kacau sehingga semuanya sebatiMasukkan 1 sudu air limauKalau nak lagi masam boleh tambah lagi air limauKacau dan masukkan ayam yang kita goreng tadiKemudian gaul hingga semuanya sebatiInilah ayam sambal hijauUntuk yang suka pedas,boleh tambah lagi kuantiti cili tadiYang tak suka boleh kurangkan ciliDah siapInilah ayam masak sambal hijau Rate this post and video Click on a star to rate it! Submit Rating Average rating 0 / 5. Vote count: 0 No votes so far! Be the first to rate this post. Post navigation Resepi Ustazah Sambal Kering Kentang dan Tempeh Resepi Ustazah Cucur Maggi Simple & Menarik