BAHAN-BAHAN

  • 10 tangkai cili besar
  • 12 tangkai cili padi
  • 6 biji bawang merah kecil
  • 6 ulas bawang putih
  • 5 tangkai daun limau purut
  • 1 batang serai
  • Setengah sudu garam
  • Setengah sudu perencah rasa
  • setengah sudu gula
  • 1 sudu air limau
  • Ayam

CARA-CARA PENYEDIAAN

  1. Cili ini kita potong dahulu,potong kecil-kecil
  2. 6 biji bawang merah kecil, 6 ulas bawang putih kita potong
  3. Selepas potong , kita rebus cili dan bawang yang telah dipotong
  4. Selepas mendidih,kita angkat dan toskan dan boleh blend bahan-bahan tadi
  5. Tambahkan sedikit air
  6. Blend kasar-kasar sahaja

AYAM

  1. Letakkan sedikit garam dan kunyit
  2. Gaul hingga semuanya sebati
  3. Bila dah siap,panaskan minyak
  4. Goreng ayam sehingga masak
  5. Terbalik-balikkan ayam
  6. Bila warna keperangan dan coklat boleh angkat ayam tersebut
  7. Toskan minyak dan angkat

KUAH

  1. .Bahan-bahan tadi yang kita blend,kita tumiskan dahulu
  2. Kemudian masukkan dalam 5 tangkai daun limau purut
  3. Masukkan 1 batang serai
  4. Kemudian kacau
  5. Masukkan setengah sudu garam
  6. Masukkan setengah sudu perencah rasa
  7. Dan setengah sudu gula
  8. Kemudian kacau sehingga semuanya sebati
  9. Masukkan 1 sudu air limau
  10. Kalau nak lagi masam boleh tambah lagi air limau
  11. Kacau dan masukkan ayam yang kita goreng tadi
  12. Kemudian gaul hingga semuanya sebati
  13. Inilah ayam sambal hijau
  14. Untuk yang suka pedas,boleh tambah lagi kuantiti cili tadi
  15. Yang tak suka boleh kurangkan cili
  16. Dah siap
  17. Inilah ayam masak sambal hijau

Rate this post and video

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *