BAHAN-BAHAN
- Ayam
- Garam
- Kunyit
- Minyak
- 2 biji besar bawang merah
- 8 ulas bawang putih
- 2 inchi halia
- 2 batang serai
- 10-15 cili kering yang dah direbus
- Air asam jawa
- 4 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tiram
- Gula melaka
- Setengah kecil sudu garam
- setengah sudu perencah cukup rasa
- Bawang (Potong bulat untuk hiasan)
CARA-CARA PENYEDIAAN
- Ayam ni kita lumur dahulu dengan garam dan serbuk kunyit
- Kemudian gaul sehingga semuanya sebati
- Masukkan minyak dan panaskan
- Bila minyak dah panas kita boleh goreng ayam
- Untuk ayam ni nak separah masak atau full masak sampai garing pun boleh juga
- Kalau saya,saya masak sampai garing macam ni
- Kemudian angkat
- Bahan-Bahan Dikisar :2 biji besar bawang merah -8 ulas bawang putih -2 inchi halia -2 batang serai -10-15 cili kering yang dah direbus
- Masukkan air dan kemudian kisar sehingga halus
- 10.Okay kemudian kita ambil minyak goreng ayam tadi
- Masukkan daun kari
- Kemudian masukkan bahan yang kita kisar tadi
- Gaul-gaul dan masak sampai pecah minyak
- Bila masak sambal nie basically dia akan meletup-letup macam ni
- Nak cepat dan tak nak berkecah boleh tutup periuk
- Tunggu sampai pecah minyak
- Kemudian masukkan air asam jawa
- Masukkan ayam yang kita dah goreng tadi
- Masukkan 4 sudu besar sos cili
- Tambahkan sedikit air
- Kemudian kacau sehingga sebati
- Masukkan 2 sudu besar sos tiram
- Masukkan sedikit gula melaka
- Kalau tak ada gula Melaka boleh guna gula biasa
- Masukkan setengah kecil sudu garam,setengah sudu perencah cukup rasa
- Kalau kurang masin boleh tambah garam
- Kemudian kacau sehingga sebati
- Last sekali kita boleh taburkan bawang
- Potong bulat macam nie
- Gaul-gaul and dah siap
- Dah siap
SELAMAT MENCUBA 🥰
Rate this post and video
Click on a star to rate it!
Average rating 0 / 5. Vote count: 0
No votes so far! Be the first to rate this post.