BAHAN-BAHAN

  • Kentang (6 biji)
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu perencah cukup rasa
  • 3 sudu tepung bestari
  • 3 sudu tepung jagung
  • Air

CARA-CARA PENYEDIAAN

  1. Kita perlukan kentang,saya gunakan dalam 6 biji
  2. Kita kena potong mendadu,potong petak-petak macam ni
  3. Kalau kita nak lenyekkan boleh
  4. Potong petak-petak lagi rasa kentangnya
  5. Kita potong mendadu macam ni sampai habis
  6. Bila dah siap potong kita boleh basuh dengan bilas air
  7. Kemudian panaskan sedikit minyak
  8. Dan goreng kentang ni dulu
  9. Bila kentang dah agak lembut,kita boleh masukkan dalam 1 sudu kecil garam
  10. 1 sudu perencah cukup rasa
  11. Kemudian kacau sehingga semuanya sebati
  12. Masak sehingga garing macam ni
  13. Kemudian boleh pindahkan ke dalam bekas
  14. Masukkan 3 sudu tepung bestari dan juga 3 sudu tepung jagung
  15. Kacau sehingga semuanya sebati
  16. Masukkan sedikit air sahaja
  17. Kemudian kacau lagi sehingga semuanya sebati
  18. Kalau kurang air boleh tambah air sampai adunan jadi macam ni
  19. Bila dah jadi macam ni, boleh ambil sedikit macam ni dan bentukkan ikut yang korang nak
  20. Selalu hash brown macam ni
  21. So ikutlah nak buat kecil atau besar terpulang
  22. Bila dah siap kita boleh chillkan dalam fridge dalam 6 jam atau semalaman
  23. Boleh panaskan minyak dan goreng
  24. Bila kaler dah masak macam ni boleh angkat
  25. Kalau orang yang suka garing boleh tunggu garing sampai macam ni ikut citarasa masing-masing
  26. Kalau tak nak garing,boleh angkat waktu warna gold
  27. Dah siap 

Rate this post and video

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *