BAHAN-BAHAN
- Kentang (6 biji)
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu perencah cukup rasa
- 3 sudu tepung bestari
- 3 sudu tepung jagung
- Air
CARA-CARA PENYEDIAAN
- Kita perlukan kentang,saya gunakan dalam 6 biji
- Kita kena potong mendadu,potong petak-petak macam ni
- Kalau kita nak lenyekkan boleh
- Potong petak-petak lagi rasa kentangnya
- Kita potong mendadu macam ni sampai habis
- Bila dah siap potong kita boleh basuh dengan bilas air
- Kemudian panaskan sedikit minyak
- Dan goreng kentang ni dulu
- Bila kentang dah agak lembut,kita boleh masukkan dalam 1 sudu kecil garam
- 1 sudu perencah cukup rasa
- Kemudian kacau sehingga semuanya sebati
- Masak sehingga garing macam ni
- Kemudian boleh pindahkan ke dalam bekas
- Masukkan 3 sudu tepung bestari dan juga 3 sudu tepung jagung
- Kacau sehingga semuanya sebati
- Masukkan sedikit air sahaja
- Kemudian kacau lagi sehingga semuanya sebati
- Kalau kurang air boleh tambah air sampai adunan jadi macam ni
- Bila dah jadi macam ni, boleh ambil sedikit macam ni dan bentukkan ikut yang korang nak
- Selalu hash brown macam ni
- So ikutlah nak buat kecil atau besar terpulang
- Bila dah siap kita boleh chillkan dalam fridge dalam 6 jam atau semalaman
- Boleh panaskan minyak dan goreng
- Bila kaler dah masak macam ni boleh angkat
- Kalau orang yang suka garing boleh tunggu garing sampai macam ni ikut citarasa masing-masing
- Kalau tak nak garing,boleh angkat waktu warna gold
- Dah siap
Rate this post and video
Click on a star to rate it!
Average rating 0 / 5. Vote count: 0
No votes so far! Be the first to rate this post.